Kotkassa pitkään asunut Tulio Gaez on Reijo Hämäläisen haastateltavana ”Tulion neljä elämää”-kirjan julkistamistilaisuudessa Kotkan pääkirjaston stagella.

Toisten auttamisesta tuli Tulion elämälle tarkoitus. Chilen kidutusselleistä selvinnyt presidentti Allenden entinen henkivartija toi kansansa hädän tutuksi suomalaisille.

Harvalle nuorelle on yksi öinen seikkailu merkinnyt niin suurta käännekohtaa elämässä kuin chileläiselle Tulio Gaezille. Liittyminen nuorten aktivistien joukkoon johti hänet keskelle Chilen poliittista kuohuntaa 1970-luvun vaihteessa. Oltuaan organisoimassa asunnottomien maanvaltauksia ja mapuche-intiaanien taistelua vanhojen metsiensä puolesta Tuliosta tehtiin yksi presidentti Salvador Allendea suojelevista henkivartijoista. Samalla hänet kirjattiin joukkoon, jota sittemmin vallan kaapannut sotilasjuntta alkoi etsiä, vangita, kiduttaa ja murhata järjestelmällisesti. Tuosta kaikesta on nyt noin 50 vuotta.

Tulio vangittiin ja häntä kidutettiin, mutta hän säilyi elossa, sillä kiduttajat eivät kyenneet yhdistämään häntä poliittiseen peitenimeensä. Hänet karkotettiin Suomeen, jossa hän alkoi toimia Kotkaan muutettuaan sinnikkäästi kotimaansa poliittisten vankien hyväksi. Hän jatkoi työtään toisten auttamiseksi palattuaan kotimaahansa karkotuksen jälkeen. Elämänkerta Tulion neljä elämää on kertomus yhden aktivistin ja samalla kokonaisen kansan koettelemuksista. Tulio puhuu myös niiden puolesta, jotka eivät enää ole kertomassa tarinaansa.

Teoksen kirjoittaja Reijo Hämäläinen on kotkalainen pitkän linjan toimittaja ja tietokirjailija. Hänen edellinen kirjansa Alistettu Ateena on kokeneen kirjoittajan luotaus Kreikan historiaan ja kreikkalaiseen kulttuuriin.