Arkkitehtuuri

Arkkiteh­tuuri

Arkkitehtuuri on tarkoin suunniteltua, ajanmukaista muotoilua, tyylikkäitä näkymiä, tilaelämyksiä ja kohteen sekä alueen omaa henkeä.

Kantasatamassa silmiinpistävinta on nykyaikainen arkkitehtuuri, mutta katso tarkemmin. Löydät alueelta paljon eri aikakausien rakennuksia ja tyylejä – varsinkin, kun laajennat tutkimusmatkaasi hieman syvemmälle kaupungin keskustaan.

Merikeskus Vellamo

Jättiläismäistä aaltoa muistuttavan Merikeskus Vellamon julkisivu rakentuu peltikaseteista, silkkipainetuista lasilevyistä ja alumiiniritilöistä. 

Vellamo on ensimmäinen ns. wau-arkkitehtuuria edustava rakennus Kantasatamassa. Se perustuu vuonna 2004 Suomen Merimuseosta järjestetyn arkkitehtikilpailun voittaneeseen ehdotukseen ja avautui yleisölle 11.7.2008. Vellamon ulkoasu keräsi aluksi kansalaisten mielipiteitä laidasta laitaan, mutta on jo ottanut paikkansa Kotkan kaupunkikuvassa. Palkintoja on saavutettu niin matkailu- kuin rakennusalalla, mm. vuoden teräsrakenne, vuoden kotimaan matkailun huippukohde ja vuoden valaistuskohde ulkovalaistussarjassa.

Rakennuksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy pääsuunnittelijanaan arkkitehti, professori Ilmari Lahdelma.

Jättiläismäistä aaltoa muistuttavan Merikeskus Vellamon julkisivu rakentuu peltikaseteista, silkkipainetuista lasilevyistä ja alumiiniritilöistä. Peltikasetit toistavat meren sinisiä, vihreitä ja harmaita sävyjä. Lasilevyjen kuva-aiheina on käytetty teräsparkki Favellin miehistöä (1912) ja Lavansaaren kauppalaivaston mastoja (1914). Hämärän laskeutuessa lasilevyjen taakse syttyvät valot.

Rakennuksen sisustusta hallitsee tammi, jota on käytetty niin katoissa, seinissä kuin lattioissakin. Vellamon värit – lime, oranssi, syvä sininen ja tumma harmaa – sekä julkisivun kuvat ja museoiden sisältöihin liittyvät graafiset elementit toistuvat eri puolella taloa.

Merikeskus Vellamo numeroina

Rakennuksessa on 1 960 000 kg teräsrakenteita, sen kokonaispituus on 300 metriä ja korkein kohta 30 metriä maan pinnasta. Julkisivuun ja kattoestradiin on käytetty 7 400 m² peltiverhousta, 860 silkkipainettua lasilevyä ja 76 500 kg alumiiniritilää. Rakennuksen kokonaisala on 14 366 m², huoneistoala 12 652 m² ja tilavuus 118 000 m³. Museoilla on näyttelytiloja yhteensä 4 600 m².

Teräsrakenteita
0 KG
Peltiverhousta
0
Silkkipainettua lasilevyä
0
Alumiiniritilää
0 KG
Kokonaisala
0
Huoneistoala
0

Lue lisää Vellamosta verkkosivulta merikeskusvellamo.fi/vellamo.

Kuvassa on Merikeskus Vellamo

Satama Areena

Hillitty ja pehmeä, mutta vaikuttava ja tyylikäs arkkitehtuuri on sukua sataman halleille, konteille ja puulaivoille.

Satama Areenasta huomaa ensimmäisenä sen pehmeästi kaareutuvan katon ja suorakulmaisen rakenteen, josta hahmottaa sisällä olevan salimassan. Aulan ja ulkotilojen yllä roikkuva kaareva katto näyttää siltä kuin teltan helmaa olisi raotettu.  Rakenteellisesti kaareva muoto on optimoitu siten, että palkit ovat mahdollisimman kapeat. Näin puuta tarvitaan mahdollisimman vähän – ekologista ja ekonomista.

Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto ALA; Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Sampo Honkala, Niklas Mahlberg, Chris Morris, Ricardo Cruz Recalde, Mirja Sillanpää, Can Derman, Eva Geitel, Thomas Miyauchi ja Stephanie Polochowitz

Rakennuspaikka muodostuu kolmesta erillisestä tontista. Satama Areenan toiselle puolelle rakentuu parhaillaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin uusi Kotkan kampus ja toinen pienempi tontti on varattu hotellille. Satama Areenan rakennuksessa sijaitsee kiinteistöjen yhteinen energiakeskus.

Lue lisää Satama Areenan arkkitehtuurista verkkosivulta Satama.fi/satama-areenan-arkkitehtuuri

Kuvassa on Satama Areenan sisäänkäynti

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Kotkan kampus

Xamkin uusi Kotkan kampus on näyttävä rakennus, jonka on suunnitellut työryhmä Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy.

Kotkan uuden kampuksen tunnusomaisimmat elementit ovat suomumaisesti metalliverhoillut suuret kattolappeet, jotka muodostavat rakennukselle leijuvan hahmon. Ensimmäinen kerros ja Vellamon suuntaan aukeava julkisivu on luonteeltaan läpinäkyvä, mikä esittelee rakennuksen monipuolista toimintaa ja elävöittää ympäröivää kaupunkitilaa.
Vinot kattolappeet muodostavat rakennukseen näyttävän aulatilan, johon sijoittuu kirjaston lisäksi monipuolisesti käytettävää opiskelutilaa. Rakennuksen katolle sijoittuu kattoterassi, josta avautuu näkymät merelle. Rakennuksen koko on noin 17 000 brm2.

Kestävä kampus, joka muuntuu tulevaisuuden tarpeisiin

Kampuksen suunnitelmissa on otettu erityisesti huomioon energiatehokkuus. Lähtökohtana hyvälle energiatehokkuudelle on tehokkaasti suunnitellut tilat. Etelään avautuvia suuria lasipintoja vältetään ylikuumenemisen estämiseksi, ja lisäksi rakennukseen on tulossa aurinkopaneeleita.

Keskeisenä tavoitteena on myös tilojen muuntojoustavuus. Tiloja voi käyttää moneen tarkoitukseen ja jos tilatarpeet tulevaisuudessa muuttuvat, väliseiniä voi siirtää. Lisäksi hyödynnetään yhteistiloja.

Kestävä kehitys oli keskeinen teema kampusrakennuksen suunnittelussa ja siksi rakennukselle haettiin suunnitteluvaiheen RTS-ympäristöluokitusta. Auditoinnin tuloksena oli korkein mahdollinen luokka eli viisi tähteä, ensimmäisenä RTS-ympäristöluokituksen historiassa. Viiden tähden luokitus merkitsee, että kampuksen suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa huomioidaan ympäristövastuullisuus koko rakennuksen elinkaaren ajalle. Rakenteen suunniteltu käyttöikä on 150 vuotta.

Lue lisää Xamkin tiedotteesta Xamk.fi/tiedotteet/xamkin-uusi-kotkan-kampus-on-energiatehokas-ja-kayttoika-150-vuotta

Kuvassa on XAMK kampuksen havainnekuva

Tukkukaupantalo

Nelikerroksinen kaarimuodoin ja tornein koristettu Tukkukaupantalo kiinnittää katsojan huomion Satamakadulla

Mereltä päin katsottuna Kantasataman maisemaa hallitsee jugend-henkinen Tukkukaupantalo yhdessä Palotorninvuoren ja korkeuksiin kohoavien satamanostureiden kanssa. Vilho Penttilän vuonna 1910 suunnittelema Tukkukaupantalo on tyylinsä taidonnäyte. Kaarimuodot, neljä pilasteriaihetta sekä tornit talon molemmissa päissä ovat läpi vuosien lisänneet sen arvokkuutta ainutlaatuisessa ympäristössä.

Aikoinaan talossa sijainnut Rosan kuuluisa parturiliike veti puoleensa vapaa-aikaansa viettäneitä merimiehiä. Nykyään talossa sijaitsee asuntojen lisäksi hotelli Merikotka sekä taidenäyttelytila Galleria Uusikuva. Sisäpihalle kannattaa kurkistaa Ruotsinsalmenkadun puolelta.

Kuvassa on tukkukaupantalo Kotkassa