Pako Pompejista -näyttely Vellamossa

Kaupunki, joka kukoisti ja kuoli. Näyttely historiallisen kaupungin elämästä ja äkillisestä tuhosta Suomen merimuseossa ja Kymenlaakson museossa

Vuosi 79 jaa. Pieni, eläväinen kaupunki Italiassa havahtuu hälyyn ja huutoon, kun vieressä uinuva tulivuori herää jyristen kylvämään tuhoa sen ylle haudaten kaupungin tuhkaan vuosisadoiksi. Vesuviuksen purkaus on yksi historian tunnetuimmista ja tuhoisimmista luonnonkatastrofeista. Sen hautaamat Pompejin ja Herculaneumin kaupungit löydettiin uudestaan vasta 1700-luvulla, mistä asti ne ovat olleet laajojen, edelleen uusia löytöjä tarjoavien arkeologisten tutkimusten kohteena.

Nyt näihin löytöihin ja kadonneen kaupungin tarinaan pääsee tutustumaan uudessa, kiehtovassa näyttelyssä. Pako Pompeijista on kertomus kaupungista, joka kukoisti ja kuoli – tarina alueen asukkaista ja heidän kohtaloistaan, Pompejin ja Herculaneumin värikkäästä elämästä ja tuhosta. Näyttely tuo esiin myös vähemmälle huomiolle jääneen näkökulman; Rooman laivaston merkityksen pakenevien asukkaiden pelastusyrityksessä ja koko Rooman imperiumin synnyssä.

Pako Pompejista -näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se toteutetaan Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä. Näyttely perustuu alun perin Australian kansalliseen merimuseoon suunniteltuun näyttelykonseptiin.

Näyttely on esillä Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023.