Kotkan kaupunki on ottanut käyttöön Signifyn toimittaman liiketunnistimilla varustetun LED-valaistuksen Kantasataman uusilla yleisillä alueilla.
Uusi ratkaisu auttaa säästämään energiaa, sillä valaistus himmenee automaattisesti, jos alueella ei ole kävijöitä esimerkiksi öiseen aikaan. Vastaavasti järjestelmä myös kirkastaa valaistusta, kun se havaitsee liikettä.
Kotka on yksi Suomen ensimmäisistä kaupungeista, joka on ottanut käyttöön sensoritekniikkaan perustuvaa älyvalaistusta. Ratkaisun on toimittanut maailman johtava valaistuksen asiantuntija Signify.
Yhtiön kehittämän Interact-järjestelmän avulla valaistaan Kantasataman aluetta, jossa toimivat muun muassa Merikeskus Vellamo ja tapahtumakeskus Satama Areena. Alueelle on lisäksi juuri valmistunut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin kampus.
”Koska Kantasataman alueella ei ainakaan vielä ole asutusta, valaistuksen tarve vaihtelee paljon, varsinkin öiseen aikaan. Uuden älyvalaistuksen ansiosta säästämme energiaa, kun valot eivät turhaan pala alueella silloin, jos siellä ei ole kävijöitä. Valot kuitenkin kirkastuvat automaattisesti, kun järjestelmän sensorit havaitsevat liikettä. Tämä tuo turvallisuutta alueella liikkuville”, Kotkan kaupungin teknisissä palveluissa toimiva sähköinsinööri Ilpo Rinne kertoo.
Yhteensä 137 valaisinta
Älykkääseen valaistuksen ohjausjärjestelmään on liitetty 137 valaisinta, joissa kaikissa on liikettä tunnistavat sensorit. Katuvaloverkkoon on liitetty myös kameratekniikkaa pysäköinnin seurantaa varten.
”Varsinaista pysäköinninvalvontaa ei kameroiden avulla tehdä, vaan seuraamme niiden avulla ainoastaan parkkipaikkojen käyttöastetta”, Rinne selventää.
Uusi järjestelmä helpottaa kaupungin teknisten palvelujen ylläpitotyötä, sillä valaisimien tilaa voidaan seurata ja hallita reaaliaikaisesti verkossa sovelluksen kautta. Järjestelmä lähettää mahdollisista vikatilanteista automaattisesti hälytykset.
”Sensoritekniikkaan perustuva älyvalaistusta otetaan nyt paljon käyttöön eri puolilla maailmaa, ja Kotkan kaupunki on näiden edelläkävijöiden joukossa. Yksi syy tähän on muun muassa halu vähentää kaupunkien valosaastetta. Tulevaisuudessa järjestelmään on mahdollisuus liittää myös muita sensoreita, joilla voidaan seurata vaikka ilmanlaatua tai melutasoja”, avainasiakaspäällikkö Liisa Teppo Signifylta kertoo.
Interact-järjestelmä mahdollistaa sensorien keräämän datan integroimisen ja tiedon hyödyntämisen kaupunkisuunnittelun tukena.
”Haluamme Kotkassa rohkeasti kokeilla uusia keinoja, joilla voimme pienentää hiilijalanjälkeämme. Tulevaisuudessa vastaavia älyvalaistusratkaisuja voidaan hyödyntää myös asuinalueilla”, Rinne pohtii.