Tapahtumakeskus Satama Areenan laajuus on noin 7 700 bruttoneliömetriä. Satama Areenassa tullaan käyttämään puuta materiaalina kokonaisvaltaisesti rakenteista sisäosiin saakka. Puusisusta suojaa sinkkinen kuori. Katon rakenteessa tullaan toteuttamaan pohjoismaiden suurin roikkuva puurakenne.
Tulevan areenan muunneltavat tilat soveltuvat erilaisille tapahtumille. Niiden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota käytön helppouteen, toimivuuteen, samanaikaiseen käyttöön ja ekologisuuteen.
Areenan rakennuttamisesta vastaa Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n 100 % omistama tytäryhtiö Backstaff Oy.
Työmaa käynnistyi jo heinäkuussa 2021 ja parhaillaan ovat käynnissä maanrakennus- ja perustustyöt sekä viemäriasennukset ja syksyn aikana käynnistyy lisäksi betonielementtien asennus. Uusi tapahtumakeskus valmistuu kesällä 2023.
Satama Areenan avajaisia tullaan viettämään elokuussa 2023 ja ensimmäinen tapahtuma Areenalla on näillä näkymin 8.-10. syyskuuta 2023 järjestettävät valtakunnalliset Kotiseutupäivät.
SRV on avannut työmaasivut, joilta löytyy tietoa mm. Satama Areenan rakennusaikataulusta ja työskentelyajoista.
SRV:n työmaasivut: https://www.srv.fi/tyomaat/2891-kotkan-satama-areena
Työmaan tiedotteita pääsee lukemaan täältä: https://www.srv.fi/tyomaat/2891-kotkan-satama-areena/ajankohtaista-satama-areenan-tyomaalla/
Yhteisiä tiloja mm. aulassa ja ravintolassa
Xamkin uuden kampuksen rakentaa Lujatalo ja rakennuttajana on Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy.
Kampus rakennetaan tapahtumakeskuksen kupeeseen osin siten, että rakennuksilla on yhteisiä tiloja ja toisesta rakennuksesta pääsee sisäkautta kulkemaan toiseen.
Hankkeen rakennusteknisten töiden kokonaisarvo on noin 40 miljoonaa euroa.
Hanke toteutetaan tavoitehintaisena jaettuna urakkana. Hankkeen koko on yli 17 000 neliömetriä.
Rakennuttaja on asettanut hankkeelle tavoitteeksi korkeimman mahdollisen RTS-ympäristöluokituksen hakemisen. Rakennuksen suunnittelussa, rakentamisessa ja käytönaikaisessa ylläpidossa huomioidaan parhaalla mahdollisella tavalla ympäristövastuullinen toiminta koko rakennuksen elinkaaren ajalle.
RTS-ympäristöluokitus pohjautuu eurooppalaisiin standardeihin ja se sitoo yhteen alan yhteiset hyvät kotimaiset käytännöt, kuten Sisäilmastoluokituksen, M1-luokituksen, rakennusten elinkaarimittarit, Kuivaketju10:n ja Viherkerroin-menetelmän.
Hankkeen on suunnitellut työryhmä Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy. Suunnittelun keskiössä ovat energiatehokkuus ja tilojen muuntojoustavuus. Luonnonvaloa tiloihin tuovat suuret lasipinnat ja viherkatto suodattaa UV-säteilyä ja tasaa sisälämpötilaa sekä kesällä että talvella.
Katolle rakennetaan myös kattoterassi, josta avautuu näkymät merelle. Poikkeuksellisen pitkä, yli 100 juoksumetriä pitkä, yhteen suuntaan kaatava vesikattolape luo rakennukseen yhtenevän ja näyttävän muodon sekä julkisivun.
Rakenteellisesti merkittävä erityspiirre on myös rakennuksen paikallavalettu, jälkijännitetty runko.
”Uuden kampuksen rakennushanke on tärkeä sekä ammattikorkeakoululle että koko Kotkan kaupungille. Kantasataman uudet tilat muodostavat keskenään kokonaisuuden, jossa osa tiloista on yhteiskäytössä. Kampuksella ja viereen rakennettavalla tapahtumakeskuksella on mm. yhteinen aulatila sekä ravintola, jota käyttävät myös ammattikorkeakoulun opiskelijat. Uusi kampus tuo Kotkan keskustaan pari tuhatta opiskelijaa kaupunkikuvaa elävöittämään”, sanoo Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Tero Tallinen.
Rakentaminen aloitettiin syyskuun lopulla ja uusi kampus valmistuu lokakuussa vuonna 2023.
(Lähteet: SRV:n ja Lujatalon hankesivut).