Lujatalo on voittanut Kotkan uuden ammattikorkeakoulukampuksen urakan – urakan arvo on 40 miljoonaa euroa

Lujatalo ja Kymenlaakson Kampuskiinteistöt ovat allekirjoittaneet sopimuksen Kotkansaarelle Kantasatamaan rakennettavasta Kotkan uudesta ammattikorkeakouluhankkeesta, Xamkin Kotkan kampuksesta. Hanke tulee valmistuttuaan täydentämään Kotkan kehittyvää satama-aluetta, jossa on jo ennestään käynnissä useita rakennushankkeita. Hankkeen rakennusteknisten töiden kokonaisarvo on noin 40 miljoonaa euroa.

Lujatalo urakoi Kotkan uuden ammattikorkeakoulukampuksen Kotkan kehittyvälle ja arkkitehtonisesti tavoitteelliselle kantasatamanalueelle. Kampus rakennetaan Merikeskus Vellamon ja suunnitteilla olevan tapahtumakeskuksen läheisyyteen. Hanke toteutetaan tavoitehintaisena jaettuna urakkana. Hankkeen koko on yli 17 000 neliömetriä.

Rakennuttaja on asettanut hankkeelle tavoitteeksi korkeimman mahdollisen RTS-ympäristöluokituksen hakemisen. Rakennuksen suunnittelussa, rakentamisessa ja käytönaikaisessa ylläpidossa huomioidaan parhaalla mahdollisella tavalla ympäristövastuullinen toiminta koko rakennuksen elinkaaren ajalle. RTS-ympäristöluokitus pohjautuu eurooppalaisiin standardeihin ja se sitoo yhteen alan yhteiset hyvät kotimaiset käytännöt, kuten Sisäilmastoluokituksen, M1-luokituksen, rakennusten elinkaarimittarit, Kuivaketju10:n ja Viherkerroin-menetelmän.

Hankkeen on suunnitellut työryhmä Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy. Suunnittelun keskiössä ovat energiatehokkuus ja tilojen muuntojoustavuus. Luonnonvaloa tiloihin tuovat suuret lasipinnat ja viherkatto suodattaa UV-säteilyä ja tasaa sisälämpötilaa sekä kesällä että talvella. Katolle rakennetaan myös kattoterassi, josta avautuu näkymät merelle. Poikkeuksellisen pitkä, yli 100 juoksumetriä pitkä, yhteen suuntaan kaatava vesikattolape luo rakennukseen yhtenevän ja näyttävän muodon sekä julkisivun.

Rakenteellisesti merkittävä erityspiirre on myös rakennuksen paikallavalettu, jälkijännitetty runko.

– Hanke on Lujatalon Kaakon yksikölle hyvin merkittävä, olemme iloisia, että pääsemme rakentamaan tätä Kotkallekin merkityksellistä hanketta, sanoo Lujatalon Kaakkois-Suomen aluejohtaja Mikko Seppä. Myös Lujatalon Kotkan työmaahenkilöstö ottaa ilolla vastaan paikallisen rakentamisen hankkeen vuosien toisille paikkakunnille suuntautumisen sijaan, Seppä jatkaa.

– Uuden kampuksen rakennushanke on tärkeä sekä ammattikorkeakoululle että koko Kotkan kaupungille.  Kantasataman uudet tilat muodostavat keskenään kokonaisuuden, jossa osa tiloista on yhteiskäytössä.  Kampuksella ja viereen rakennettavalla tapahtumakeskuksella on mm. yhteinen aulatila sekä ravintola, jota käyttävät myös ammattikorkeakoulun opiskelijat. Uusi kampus tuo Kotkan keskustaan pari tuhatta opiskelijaa kaupunkikuvaa elävöittämään, sanoo Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Tero Tallinen.

Rakentaminen aloitetaan syyskuun lopulla ja uusi kampus valmistuu lokakuussa vuonna 2023.