Merikeskus Vellamon museovuosi 2024 oli menestyksekäs niin kohdekäyntien, näyttelykäyntien kuin tulojenkin osalta. Asetetut tavoitteet ylitettiin jälleen kirkkaasti.
Kohdekävijöiksi lasketaan kaikki Vellamossa vierailleet (näyttely-, kokous-, tapahtuma- ja ravintolakävijät). Vuonna 2024 kohdekäyntejä oli 120 000 ja Vellamon sisänäyttelyihin tutustui 61 000vierailijaa. Lisäksi museoiden kesäisin avoinna olevilla museoaluksilla vieraili lähes 16 000 kävijää ja Kymenlaakson museon Varissaaressa sijaitsevassa Ruotsinsalmi-paviljongissa 9 500 kävijää.
Suomen merimuseolla museokorttipalkinnon ja merimuodin vuosi
Suomen merimuseossa iloittiin Museokortin myöntämästä erikoispalkinnosta. Äänestyksessä maan parhaasta merellisestä museokohteesta Merimuseo keräsi peräti 35 prosenttia annetuista 5 000 yleisöäänestä.
Toinen Merimuseon vuoden kohokohdista oli Suomen kansallismuseon tuottama näyttely Oceanista – muoti ja meri, joka esitteli kansainvälisesti tunnettujen muotitalojen ja suomalaisten suunnittelijoiden merestä inspiroitunutta muotia.
Kymenlaakson museolla kaksi uutta näyttelyä
Monivuotinen Mikä-mikä-kaupunki on lapsiperheiden suosikkinäyttely, jossa erilaisia kulttuuriympäristöjä, kaupunkimaisemia ja tavallista arkielämää katsellaan lasten vinkkelistä. Leikkien lomaan on annosteltu tietoa ja menneiden vuosikymmenten ajankuvaa aikuistenkin iloksi ja oivallettavaksi.
Työryhmän Juha Metso, Marjo Näkki ja Mika Rokka näyttely Menetetyt saaret esittelee ainutlaatuista valokuva- ja videomateriaalia talvisodassa Neuvostoliitolle luovutetuista Suomenlahden ulkosaarista. Suursaari, Tytärsaari, Lavansaari ja Seiskari elävät saarelaisten ja heidän jälkeläistensä muisteluissa.
Kotkan kaupungille ja Kymenlaakson museolle merkittävä taidelahjoitus
Kotkalainen Alexander van Assendelft lahjoitti isänsä, taidekauppias Hellmuth van Assendelftin muistokokoelman Kotkan kaupungille osaksi Kymenlaakson museon kokoelmia. Yhteensä noin 130 teosta sisältävä lahjoitus kattaa merkittävän otoksen suomalaista kuvataidetta kultakaudesta sodan jälkeiseen modernismiin. Mukana on esimerkiksi Albert Edelfeltin, Hugo Simbergin ja Tyko Sallisen töitä.
Merikeskus Vellamolle Sustainable Travel Finland -merkki
Visit Finland myönsi Merikeskus Vellamolle Sustainable Travel Finland (STF) -merkin osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Vuonna 2020 lanseeratun STF-ohjelman tavoitteena on kestävän kehityksen osaamisen ja toimenpiteiden vahvistaminen matkailutoimialalla. Sekä STF-merkki että sen edellytyksenä ollut Green Key -sertifikaatti uusitaan vuosittain, mikä kannustaa jatkuvaan kehitykseen vastuullisessa toiminnassa.
Vuosi 2025: Muumit, Merimuseon ja Merivartiomuseon näyttelyuudistukset sekä Anni Laukka
Suomen merimuseon helmikuussa avautuva näyttely Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumiseikkailu perustuu muumien elämänarvoihin ja filosofiaan. Näyttelyn on tuottanut Suomen kansallismuseo yhteistyössä Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa, ja sen taiteellisesta toteutuksesta ja näyttelyarkkitehtuurista vastaa Alexander Reichstein.
Merimuseon monivuotinen Pohjantähti, Etelän risti sulkeutuu maaliskuun alussa, ja koko päänäyttely uusiutuu osissa useamman vuoden aikana.
Merivartioinnin 95-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Kymenlaakson museossa avautuu huhtikuussa Merivartiomuseon uusi Turvanasi merellä -näyttely. Näyttely tutustuttaa merivartijoiden monipuoliseen työhön vartiolaivoilla, asemilla, satamissa ja lentokentällä.
Kuvataiteilija Anni Laukan näyttely Varjoissa – unelmoimme vielä kuvaa ukrainalaisten lasten kokemuksia Venäjän hyökkäyssodan keskellä. Kymenlaakson museon toukokuussa avautuvassa näyttelyssä elää kaksi todellisuutta: lapsuus leikkeineen ja sodan julmuus.