Merivoimien alukset täyttävät Kantasataman banaanilaiturin – yleisön toivotaan pysäköivän kaupungille

Kantasatamassa järjestetään 8.–10. heinäkuuta merellinen tapahtuma, joka koostuu 9.7. järjestettävästä Suomen merivoimien vuosipäivän pääjuhlasta ja muutamien Tall Ships Races -alusten vierailusta Kotkaan.

Merivoimien vuosipäivä tuo Kantasatamaan lukuisia sota-aluksia maanantaista 8.7. keskiviikkoon 10.7.

Varsinaista juhlapäivää vietetään 9.-10.7.1790 käydyn toisen Ruotsinsalmen meritaistelun muistoksi.

Satamassa nähdään mm. miinalaiva Hämeenmaa, Kotkan kaupungin kummialus, miinantorjunta-alus MHC Vahterpää sekä ohjusveneet Pori ja Naantali.

Alusten lisäksi satamassa on laaja Merivoimien kalustonäyttely, johon yleisö pääsee tutustumaan – samoin kun aluksiinkin. Vuosipäivän teemana tänä vuonna on ”Merivoimat on aktiivisesti läsnä itäisellä Suomenlahdella – perinteitään kunnioittaen”.

Merivoimien alusten lisäksi Kantasatamaan odotetaan 3–4 purjealusta, jotka osallistuvat Itämerellä tänä kesänä järjestettävään Tall Ships Races -tapahtumaan.

Kotkaan saapuvat purjealukset ovat matkalla Helsingistä Tallinnaan ja osallistuvat ns. Cruise-in-Company-siirtymäpurjehdukseen.

Autojen pysäköinti keskustaan tai uusille P-alueille

Karttakuva

Merivoimat ja Kotkan kaupunki ennakoivat, että alukset herättävät runsaasti mielenkiintoa ja yleisöä tulee Kantasatamaan etenkin tiistaina 9.7. Merivoimien varsinaisena juhlapäivänä ja kun alukset ovat silloin avoinna yleisölle.

Kantasatamassa pysäköintitilaa on rajoitetusti, koska esimerkiksi Merikeskus Vellamo on tapahtuman aikana avoinna yleisölle.

Järjestäjät toivovatkin, että tapahtumaan autolla saapuvat käyttäisivät pysäköintiin esimerkiksi keskustan Toriparkkia, josta on vain lyhyt kävelymatka satamaan.

Myös Kantasatamaan valmistuneet uudet parkkialueet, jotka sijaitsevat Xamkin uuden kampuksen ja Kotkamillsin alueen välissä ja joihin pääsee parhaiten Satamakatua ja sitten Salakuljettajantietä pitkin, palvelevat tapahtumaan osallistujia (kts.oheinen karttapiirros).

Juhlapäivän ohjelma

Merivoimien alukset saapuvat Kantasatamaan pääosin maanantaina 8. heinäkuuta, mutta varsinaiset juhlallisuudet ja ohjelmanumerot järjestetään siis itse juhlapäivänä 9.7.

Päivä alkaa Kantasatamassa lipunnostolla tiistaina klo 8 ja klo 9 on vuorossa seppeleenlasku Kotkan sankarihaudoilla. Kello 10 palataan Kantasatamaan, jossa järjestetään paraatikatselmus.

Klo 11–18 Merivoimien alukset ovat avoinna yleisölle ja samaan aikaan kiinnostuneet pääsevät tutustumaan Merivoimien muuhun kalustoon Merikeskus Vellamon viereen sijoittuvalla näyttelyalueella.

Instagram-kuva-merivoimatKantasataman ns. banaanilaiturissa ovat esillä mm. miinalaiva Hämeenmaa, Kotkan kaupungin kummialus, miinantorjunta-alus MHC Vahterpää sekä ohjusveneet Pori ja Naantali.

Lisäksi mukana on kalustoa Siniseltä Reserviltä sekä Jehu- ja Jurmo-luokkien veneitä, jotka ajeluttavat yleisöä merellä nonstoppina klo 11-18.

Tiistaina vielä klo 12 alkaa Laivaston soittokunnan konsertti Kauppatorin lavalla.

Keskiviikkona 10.7. aamu alkaa Kantasatamassa jälleen klo 8 lipunnostolla ja klo 9 Merivoimien alukset irrottavat köydet ja jättävät Kotkan.

Mukana myös muutama Tall Ships Races -alus

Kantasatamaan odotetaan myös muutamia purjealuksia, jotka osallistuvat Itämerellä järjestettävään Tall Ships Races -tapahtumaan.

Alukset ovat matkalla Helsingistä Tallinnaan ns. Cruise in Company -matkapurjehdusetapilla, jonka aikana ne voivat poiketa haluamiinsa satamiin Suomenlahdella.

Kotkaan ovat tulossa piipahtamaan Suomen Purjelaivasäätiön alukset Vahine ja kuunari Helena ja yli 100 metriä pitkä puolalaisfregatti Dar Mlodziezy.
Lisäksi yksi mahdollinen vierailija on Ecuadorin laivastoon kuuluva 65-metrinen purjealus Guayas, jonka saapuminen Kotkaan on kuitenkin vielä aikataulusyistä epävarmaa.

Nämä kaikki alukset ovat joka tapauksessa esillä virallisissa Tall Ships Races -satamissa Helsingissä 4.–7.7, Turussa 18.–21.7. ja Maarianhaminassa 24.-27.7.

Purjelaiva Dar Mlodziezy
Puolalainen kaunotar Dar Mlodziezy on myös mukana Merivoimien vuosipäivässä.