Merikeskus
Vellamo

Merikeskus Vellamossa kotiaan pitävät Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo, Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.

Rakennuksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy pääsuunnittelijanaan arkkitehti, professori Ilmari Lahdelma. Vellamo avautui yleisölle kesällä 2008.

Jättiläismäistä aaltoa muistuttavan Merikeskus Vellamon julkisivu rakentuu peltikaseteista, silkkipainetuista lasilevyistä ja alumiiniritilöistä. Peltikasetit toistavat meren sinisiä, vihreitä ja harmaita sävyjä. Lasilevyjen kuva-aiheina on käytetty teräsparkki Favellin miehistöä (1912) ja Lavansaaren kauppalaivaston mastoja (1914). Hämärän laskeutuessa lasilevyjen taakse syttyvät valot.

Kesäaikaan Vellamon katolla voi kävellä aina korkeimmalle kohdalle asti, mistä avautuvat laajat näkymät kaupungin ja meren suuntaan. Murtuvaa aallonharjaa muistuttavan kattorakennelman alta löytyy suojaisaa tilaa niin maiseman ihailijoille, konserttiyleisölle kuin eväsretkeläisillekin.

Rakennuksen sisustusta hallitsee tammi, jota on käytetty niin katoissa, seinissä kuin lattioissakin. Vellamon värit – lime, oranssi, syvä sininen ja tumma harmaa – sekä kuvat ja merihenkiset graafiset elementit toistuvat eri puolella taloa.

Merikeskus Vellamo

Tornatorintie 99, 48100 KOTKA

040 350 0497
info@merikeskusvellamo.fi

Merikeskus Vellamo numeroina

Rakennuksessa on 1 960 000 kg teräsrakenteita, sen kokonaispituus on 300 metriä ja korkein kohta 30 metriä maan pinnasta. Julkisivuun ja kattoestradiin on käytetty 7 400 m² peltiverhousta, 860 silkkipainettua lasilevyä ja 76 500 kg alumiiniritilää. Rakennuksen kokonaisala on 14 366 m², huoneistoala 12 652 m² ja tilavuus 118 000 m³. Museoilla on näyttelytiloja yhteensä 4 600 m².

0 KG
Teräsrakenteita
0
Peltiverhousta
0
Silkkipainettua lasilevyä
0 KG
Alumiiniritilää
0
Kokonaisala
0
Huoneistoala

Merikeskus
Vellamo

Merikeskus Vellamossa kotiaan pitävät Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki. Suomen merimuseo on osa Suomen kansallismuseota.

Meriturvalli- suuden ja -liikenteen tutkimus­laitos

Merikotka on kansainvälinen tutkimuskeskus Merikotka-tutkimuskeskuksessa tehdään monitieteistä ja soveltavaa tutkimusta meriliikenteen turvallisuuden parantamiseksi, onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi ja meriympäristön suojelemiseksi. Merikotkalla on laaja, koko maailman kattava yhteistyöverkosto.

Jaa