Satama Areenalle BREEAM-sertifikaatti

Satama Areenalle on myönnetty BREEAM-sertifikaatti osoituksena ympäristöviisaudesta jo rakentamisen aikana.

Juuri ennen joulua Satama Areenan rakennuttaja Backstaff Oy ja rakennuttajakonsultti Ramboll saivat joululahjaksi tiedon hyväksytystä BREEAM-sertifikaatista tasolla Very Good.

Rakennuksen ympäristöystävällisyys on varmistettu hakemalla kestävän rakennetun ympäristön BREEAM-sertifikaattia. BREEAM-sertifikaatin myötä rakennuksessa on kiinnitetty huomiota mm. energian- ja vedenkulutuksen vähentämiseen, vähäpäästöiseen sisäilmastoon sekä viheralueiden kasvilajivalintoihin.

Tapahtumakeskus on suunniteltu ja toteutettu BREEAM-ohjeistuksen mukaisesti, tavoitteena suunnitteluvaiheessa oli sertifiointitaso BREEAM Very Good, kun taas koko Kantasataman alueelle tavoitellaan kestävän aluesuunnittelun BREEAM Communities -sertifikaattia lähitulevaisuudessa.

BREEAM tukee muun muassa seuraaviin vastuullisuusteemoihin liittyviä tavoitteita: hiilijalanjäljen minimointi, rakennusten terveellisyys sekä sijoituksen kestävyys.

”BREEAM-sertifikaatti on osoitus siitä, että otimme rakennuksen omistajana jo suunnittelun alkuvaiheesta lähtien huomioon ympäristön, rakentamisen ja käyttöajan hiilijalanjäljen minimoinnin sekä maksimoimme sijoituksen kestävyyden. Lisäksi BREEAM toimi hyvänä työkaluna jokaisen suunnitteluvaiheen lähtötasona, josta oli hyvä mahdollisesti ponnistaa jopa ylöspäin” kertoo rakennuttamisvaiheen projektipäällikkö ja nykyisin Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtajana toimiva Aleksi Sallinen.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) -luokitus pohjautuu yhteiseen eurooppalaiseen normistoon ja on siksi Euroopan johtava rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmä. Luokitusjärjestelmän avulla rakennuksen yhteenlaskettu ympäristövaikutus lasketaan ja arvioidaan. Rakennukset luokitellaan täytettyjen kriteerien perusteella viiteen eri luokkaan: Pass, Good, Very Good, Excellent ja Outstanding.

”Satama Areena pyrkii jatkamaan toiminnassaan jo rakentamisvaiheessa hyvin alkanutta monipuolista vastuullisuus- ja ympäristötyötä, tällainen sertifikaatti on siihen mainio kirittäjä. Ympäristöohjelman ja toimintajärjestelmän laatiminen ISO20121-standardin mukaisesti on aloitettu jo alkuvuodesta 2023 ja tätä työtä jatketaan arkitoiminnan rinnalla. Toimimme Satama Areenalla kumppaniverkostona ja toimimme myös vastuullisuusasioissa yhteistyössä kumppaneidemme kanssa” toteaa Satama Areenan toimitusjohtaja Tiina Salonen.

Tapahtumakeskus on energiamuodoiltaan nollapäästöinen ja lisäksi energia- ja vesitehokas, kaikki käyttäjäryhmät huomioiva rakennus. Kohteen suunnittelussa ja materiaaleissa on kiinnitetty erityistä huomiota ekologisuuteen ja elinkaariviisauteen. Kantavissa rakenteissa käytettävät noin 1400 kuutiota puutuotteita sitovat yhteensä arviolta noin 970 tonnia enemmän hiilidioksidia, kuin niiden valmistuksessa syntyy päästöjä.

Tapahtumakeskuksen materiaalivalinnoissa painottuvat matala hiilijalanjälki, pitkäikäisyys, huollettavuus ja edelleen kierrätettävyys. Maanpäällinen rakenne on lähes kokonaan massiivipuuta, vain salin kattoristikot ja ripustettua kattoa kannattelevat pilarit ovat terästä.

Lähtökohtaisesti kaikki sisäpinnat on verhoiltu massiivipuulla. Myös välipohjissa ja vesikatto rakenteissa on käytetty puuelementtejä. Perustukset, alapohja ja poistumisporraskuilut on toteutettu paikalla valetun betonin ja betonielementtien yhdistelmänä. Rakennuksen ulkovaippa on tehty kokonaisuudessaan kierrätettävästä pitkäikäisestä umpisinkistä, jonka pintaan on muodostunut luonnollinen patina.