Xamkin Kotkan uusi kampus etenee suunnitellusti

Xamkin uusi Kotkan kampus valmistuu reilun 2,5 vuoden kuluttua Kantasatamaan. Parhaillaan Kotkan kaupungin käsittelyssä oleva rakennuslupahakemus hyväksytään marraskuun 2020 aikana. Kampuksen rakennuttaa Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy, jolta Xamk vuokraa tilat käyttöönsä.

– Rakennuttamishanke etenee suunnitellusti. Toteutussuunnittelu tulee valmistumaan alkuvuodesta 2021 ja urakkalaskenta käynnistyy maaliskuussa 2021. Rakentamaan päästään syksyllä 2021, kertoo Kymenlaakson Kampuskiinteistöjen toimitusjohtaja Tero Tallinen.

Uudella kampuksella on kolme kattoterassia

Kotkan uuden kampuksen arkkitehtisuunnittelun tekee työryhmä Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy.

– Kotkan uusi kampus on iso rakennus, jonka muotoilussa on pyritty näyttävyyteen ja samalla yksinkertaiseen muotoon. Pääosassa on lentävän vaikutelman antava katto, johon on tulossa aurinkopaneeleja. Yhdistävä tekijä viereiseen tapahtumakeskukseen ovat rakennusten kattojen tärkeä rooli arkkitehtuurissa, arkkitehti SAFA Teemu Tuomi kuvailee uutta kampusta.

Persoonallista ilmettä rakennukselle antaa profiloiduilla metallilevyillä verhottu julkisivu. Kaupungin puolella rakennusta on korkeaa tilaa ja siellä sijaitsee suurin yhteinen tila, kirjastosali. Ikkunat sijaitsevat julkisivussa nauhamaisesti, mikä tukee tilojen muunneltavuutta.

Rakennuksen kolmessa kerroksessa on kattoterasseja. Viidennessä kerroksessa on puutarhaterassi ja kuudennessa kivipuutarhapiha. Seitsemännessä on ”talotekniikkapuutarha”, jossa on maksaruohoviherkatto ja ilmanvaihdon päätelaitteiden metsä.

Tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi

Kampuksen työtilat on rationaalisesti järjestetty, eniten henkilökunnan työtilaa on ylimmissä kerroksissa. Tilat on suunniteltu tiiviiksi, mutta monikäyttöisiksi.

Kaikkia tiloja on mahdollista käyttää opetukseen ja luokkatilat soveltuvat neuvotteluihin. Laboratorio- ja simulaatio-opetustilat on suunniteltu siten, että niitä voidaan melko laajasti käyttää myös teoriaopetukseen. Suurimpaan luokkatilaan mahtuu n. 100 henkilöä, lisäksi voidaan vuokrata tiloja tapahtumakeskukselta ja Merikeskus Vellamosta. Ravintola sijaitsee tapahtumakeskuksessa, jonka kanssa on yhteinen aulatila. Kampuksella on oma liikuntasali sekä pieni kuntosali.

Työtiloja on niin hiljaiseen, toiminnalliseen kuin tiimimäiseenkin työskentelyyn. Kohtaamiselle ja asioiden jakamiselle on omat tilansa, ja lisäksi on sosiaali- ja säilytystiloja. Työtilat ovat yhteiskäyttöisiä, nimettyjä työpisteitä ei ole. Nimettyjä työtiloja voi olla, ja niitä on järkevä nimetä lähelle omia opetustiloja. Sijoittelu työtiloihin selviää myöhemmin käytön mukaan.

Lisätiedot

Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy
Toimitusjohtaja Tero Tallinen
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Ylhäällä on havainnekuva Kotkan uudesta kampuksesta pohjoisen suunnasta. Kuva Arkkitehdit NRT Oy