Tietokoneella tehdyssä havainnekuvassa iso harjakattoinen rakennus, jonka katto on mustaa metallia ja seinät kauttaaltaan ikkunapintaa.

XAMK Kotkan
kampus

Uusi kampus katsoo tulevaisuuteen

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle Kotkan uuden kampuksen sijoittuminen Kotkansaarelle on mahdollisuus olla kehittämässä Kantasatamaa yhdessä muiden alueen toimijoiden kanssa.

Sijainti keskustan ja rautatieaseman läheisyydessä  näkyvyyttä: Xamk näkyy ja on mukana vaikuttamassa kaupungin kehittämiseen.

Merikeskus Vellamon ja suunnitteilla olevan tapahtumakeskuksen läheisyys tarjoavat mahdollisuuksia tilojen yhteiskäyttöön. Kampukselle tulee liikuntasali, jota myös Satama Areena käyttää. Ravintolatilat puolestaan tulevat sijaitsemaan Satama Areenassa.

Keskiössä oppiminen

Tilojen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota oppimisympäristöihin. Uusi kampus tarjoaa moderneja tapoja opettaa ja opiskella, esimerkiksi erilaisia simulaatioympäristöjä ja erilaisia laboratorioita.

Näyttävä ja merellinen rakennus

Kotkan uusi kampus on näyttävä rakennus, jonka on suunnitellut työryhmä Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy.

Kotkan uuden kampuksen tunnusomaisimmat elementit ovat suomumaisesti metalliverhoillut suuret kattolappeet, jotka muodostavat rakennukselle leijuvan hahmon. Ensimmäinen kerros ja Vellamon suuntaan aukeava julkisivu on luonteeltaan läpinäkyvä, mikä esittelee rakennuksen monipuolista toimintaa ja elävöittää ympäröivää kaupunkitilaa.

Vinot kattolappeet muodostavat rakennukseen näyttävän aulatilan, johon sijoittuu kirjaston lisäksi monipuolisesti käytettävää opiskelutilaa. Rakennuksen katolle sijoittuu kattoterassi, josta avautuu näkymät merelle. Rakennuksen koko on noin 16 000 brm2.

Kampus muuntuu tulevaisuuden tarpeisiin

Kampuksen suunnitelmissa on otettu erityisesti huomioon energiatehokkuus. Lähtökohtana hyvälle energiatehokkuudelle on kompakti rakennus, jonka tilat on tehokkaasti suunniteltu. Etelään avautuvia suuria lasipintoja vältetään ylikuumenemisen estämiseksi, ja lisäksi rakennukseen on tarkoitus sijoittaa aurinkopaneeleita.

Keskeisenä tavoitteena on myös tilojen muuntojoustavuus. Jos opetuksen tavat muuttuvat tulevaisuudessa, uudella kampuksella on mahdollista tehdä uudenlaisia tilaratkaisuja.

Muut toimijat rakennuksessa

Xamkin uudelle Kotkan kampukselle muuttaa myös Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamin merenkulun koulutus ja Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka.

XAMK

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on monialainen, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa toimiva korkeakoulu. Kampukset sijaitsevat Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Xamkissa on lähes 10 000 opiskelijaa ja noin 800

Ekami

Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä on Haminan, Kotkan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden vuonna 2005 perustama kuntayhtymä. Alueen ammatillisen koulutuksen juuret ulottuvat kuitenkin reilusti yli sadan vuoden taakse.

Merikotka-tutkimuskeskus

Merikotka-tutkimuskeskuksessa tehdään monitieteistä ja soveltavaa tutkimusta meriliikenteen turvallisuuden parantamiseksi, onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi ja meriympäristön suojelemiseksi.

Jaa