XAMK Kotkan
kampus

Uusi kampus katsoo tulevaisuuteen

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle Kotkan uuden kampuksen sijoittuminen Kotkansaarelle on mahdollisuus olla kehittämässä Kantasatamaa yhdessä muiden alueen toimijoiden kanssa.

Uusi sijainti keskustan ja rautatieaseman läheisyydessä tarjoavat monia etuja, esimerkiksi Xamkin saavutettavuus ja näkyvyys paranevat. Xamk näkyy ja on mukana vaikuttamassa kaupungin kehittämiseen.

Merikeskus Vellamon ja suunnitteilla olevan tapahtumakeskuksen läheisyys tarjoavat mahdollisuuksia tilojen yhteiskäyttöön. Kampukselle tulee liikuntasali, jota myös viereen rakennettava uusi tapahtumakeskus käyttää. Ravintolatilat puolestaan tulevat sijaitsemaan tapahtumakeskuksessa.

Näyttävä ja merellinen rakennus

Kotkan uusi kampus on näyttävä rakennus, jonka on suunnitellut työryhmä Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy.

Kotkan uuden kampuksen tunnusomaisimmat elementit ovat suomumaisesti metalliverhoillut suuret kattolappeet, jotka muodostavat rakennukselle leijuvan hahmon. Ensimmäinen kerros ja Vellamon suuntaan aukeava julkisivu on luonteeltaan läpinäkyvä, mikä esittelee rakennuksen monipuolista toimintaa ja elävöittää ympäröivää kaupunkitilaa.

Vinot kattolappeet muodostavat rakennukseen näyttävän aulatilan, johon sijoittuu kirjaston lisäksi monipuolisesti käytettävää opiskelutilaa. Rakennuksen katolle sijoittuu kattoterassi, josta avautuu näkymät merelle. Rakennuksen koko on noin 17 000 brm2.

Kuva alla: Arkkitehdit NRT Oy

Xamk_Kotkan uusi kampus2-1920x860

Kampus muuntuu tulevaisuuden tarpeisiin

Kampuksen suunnitelmissa on otettu erityisesti huomioon energiatehokkuus. Lähtökohtana hyvälle energiatehokkuudelle on kompakti rakennus, jonka tilat on tehokkaasti suunniteltu. Etelään avautuvia suuria lasipintoja vältetään ylikuumenemisen estämiseksi, ja lisäksi rakennukseen on tarkoitus sijoittaa aurinkopaneeleita.

Keskeisenä tavoitteena on myös tilojen muuntojoustavuus. Jos opetuksen tavat muuttuvat tulevaisuudessa, uudella kampuksella on mahdollista tehdä uudenlaisia tilaratkaisuja.

Keskiössä oppiminen

Tilojen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota oppimisympäristöihin. Uusi kampus tarjoaa moderneja tapoja opettaa ja opiskella, esimerkiksi erilaisia simulaatioympäristöjä ja erilaisia laboratorioita.

XAMK

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on monialainen, Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa toimiva korkeakoulu. Kampukset sijaitsevat Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Xamkissa on yli 11 000 opiskelijaa ja noin 900 työntekijää.

Ekami

Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami on Haminan, Kotkan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden vuonna 2005 perustama kuntayhtymä. Alueen ammatillisen koulutuksen juuret ulottuvat kuitenkin reilusti yli sadan vuoden taakse.

Jaa